DET FARLIGA SOCKRET
Socker
Det talas mycket om att socker är farligt och att vi skall undvika detta i vår mat. Men, hur ligger det egentligen till? Vi har nedan försökt att reda ut detta, med bästa förmåga. Det är inte på något vis en fullständig redogörelse. Men, i alla fall en start.
Vad är socker?
För att ta reda på det gick vi in på livsmedelverkets hemsida för att hitta infomration om socker. Dom skriver att socker är ett samlingsnamn för olika sockerarter. Sockerarter finns naturligt i frukt, bär och mjölk. Det finns en stor mängd av olika sockerarter. Bland annat finns
- Glukos
- Fruktos
- Laktos
- Maltos
- Sackaros
Gå in på livsmedelverksets hemsida för att läsa mer om dom.
Vi upplever att livsmedelverket är försiktiga i sin förklaring av socker och dess verkan. Men, det kan konstateras att det finns ingen bevisad positiv verkan för kroppen att äta socker. Men, glukos behövs för funktionen av hjärnan. Glukos kan kan man få i sig i sin vanliga kost i form kolhydrater, i form av stärkelse, som bryts ned till glykos. Exempel på födoämnen är potatis och bröd. Alla är inte överens om detta när man läser olika literaturer, men det är vad livsmedelverket säger. Dom kontaterar också att det alltså inte finns något behov av tillsatt socker i vår mat.
Tillsatt socker.
Det finns väldigt ofta idag tillsatt socker i maten. Matproducenterna vet att om man tillsätter socker i maten, så blir konsumenten mer benägen att vilja äta det igen, då man kroppen tycker om sött. Men, nyligen har man också kommit fram till att personer också tenderar att äta mer också vid varje tillfälle. Mer om det läser du om längre ned i denna artikel.
Det man skall försöka att tänka på är hur mycket som är naturligt i livsmedlet och hur mycket som är tillsatt. Livsmedelsverket har en förklaring på hur man skall tänka. I korthet säger dom att det inte är så enkelt att veta, eftersom det finns över 50 olika varianter av socker. Men, om du hittar följande ord i innehållsförtecknigen så kan du vara ganska säker på att det finns tillsatt socker i matvaran. Dom är
- Dextros
- fruktos
- honung
- invert socker
- maltsirap
- rissirap
- sucrose
- melass
- high- fruktos corn syrup (HFS)
- glukos
- laktos
- maltos
- maltextrakt
- betsocker
- agave sirap
Som en delsammananfattning kan vi då säga att man skall inte äta födoämnen som har tillsatt socker. Det socker som du behöver, får du i dig om du äter en varierad kost.
Sockerdebatten i samhället.
Många personer försöker framföra sin oro över sockret i samhället. Det finns mängder av material kring detta ämne. Nedan har vi tagit upp några.
Sahlgrenska Sjukhuset
Sahlgrenska sjukhuset skriver på sin webbsida att i Sverige äter varje person i genomsnitt 15 kg godis och 66 liter läsk per år. Det är mycket, för enligt författaren till artikeln bör en person inte konsumera mer än 10% tillsatt socker av hela sitt energiintag. Det innebär att om en kvinna konsumerar 2000 kcal på dag, så skall inte det tillsatta sockerintaget vara mer än 50g. Det debiteras från och till om att det är socker i alla mat idag. Men, det är viktigt att tänka på hur mycket socker som vissa livsmedel innehåller, för vissa födoämnen kanske har en del tillsatt socker, men att det är minimalt till andra matvaror som läsk och vanlig ketchup.
Ann Fernholm anser att socker konsumtionen måste minskas
Ann Fernholm, Fil Dr Molekylär Bioteknik och vetenskapsjournalist. Hon är författaren av flera böcker, bland annat
- Smakäventyret
- Det sötaste vi har
- Ett sötare blod.
Vid en föreläsning som jag deltog i framställde hon sin djupaste oro över sockerkonsumtionen som sker i samhället. Främst bland barn och ungdommar. Hon förklarade bland annat att genom för hög sockerkonsumtion ökar sjukdomar som 2-diabetes, hjär-kärlsjukdomar, canser, dimens samt psykisk ohälsa. Ann Fernholms hemsida är intressant läsning, men hennes böcker är också omtalade. Om du önskar fördjupa dig i hennes forskning eller lära mer om vad hon anser om sockrets påverkan kan du göra det genom att besöka hennes hemsida.
Sveriges Televisinons inslag
SVT har haft flera inslag om sockrets påverkan. Ett handlar om att forskarna inte är överens. Inslaget, Sockerberoende splittar forskarna visar på att detta är inte en enkel uppgift att reda ut.
30-dagar utan socker.
Ett annat inslag vrån SVT. För att illustrera detta med att socker är beroendeframkallande har jag tidigare lagt upp en länk till svtplay.se där
reporter Tove avstår från socker i 30-dagar. Inslaget visar tydligt att hon har problem med att inte äta socker. Som sagt så har svt tagit bort inslaget, men lägger in länken här ifall dom lägger ut det igen. Klicka här för att se det inslaget.
Sanningen om socker
Ett ytterligare inslag som SVT sände den 19 augusti 2016 var ett program om socker. Sanningen om socker. Det inslaget är tyvärr borttaget på Svtplay.se också, sedan december 2019. Men, i korthet tog dom upp att
- Man skall äta mindre än 12 teskedar socker per dag för att hålla rätt nivå.
- Men WHO säger att man bör hålla sig under 6 teskedar per dag.
- Dom gjorde en ekvation som sa att om man åt 6 teskedar socker mer än vad man förbränner per dag, så resulterar det till att man omvandlar det till 4,5 kg fett på ett år.
- Det är i huvudsak de fria sockerarterna, raffinerat socker som är farligt.
- Vi får i oss socker via sötsaker, i maten och via drycken
- Socker är beroendeframkallande. Det triggar belöningssystemet. Detta leder till att man vill ha mer. vilket leder till en vana.
Men, socker som finns i frukt är inte farligt. Det är bra socker. Hur kan det vara så? Jo, för det innehåller vitaminer, fibrer och minraler. Så, det räknas inte in i den dagliga dosen av 6 tsk socker/dag.
Läs gärna mina andra inlägg, som också tar upp sockrets påverkan på kroppen. Hjärtat är vägen till din framgång , ta kontroll över ditt sockerbehov.
Apelsinexperimentet
Man gjorde ett expriment för att förklara varför det anses mer nyttigt med att äta 12 apelsiner än att dricka apelsinjos från 12 apelsiner inklusive fruktköttet .
En person fick dricka så mycket jos som personen orkade tills man var mätt. Det visade sig att personen drack i huvudsak upp all apelsinjosen från de 12 apelsinerna. Den andra personen som skulle äta hela apelsiner, hen orkade bara 4 stycken innan hen blev mätt.
Detta visar att det är bättre att äta en hel apelsin än dricka jos. Detta förklaras med att det är för att det tar längre tid att äta en hel apelsin. På den tiden hinner personen bli mätt och stoppar att äta.
Testet visade att personen som drack jos fick i sig 18 teskedar med socker, medan den som åt apelsinen fick i sig bara 3 teskedar med socker.
Dom gjorde ytterligare ett test. En grupp fick socker dagligen i sin kost, medan en grupp inte fick socker i sin kost dagligen. Gruppen som fick socker i sin kost, åt signifikant mer än dom som inte fick det. Alltså, socker/kalorier mättar inte. Man vill istället ha mer, konstaterade de som testade detta, i programet.
Matindustrin älskar socker
Det finns många aspekter på detta med socker. Man kan debatera om det är farligt eller inte. Men, det finns nog inget tvivel om att matindustrin i världen älskar sockret. Annars skulle dom väl inte inkludera det i sina produkter i den omfattningen som sker. Det är ett känsligt ämne, där matindustrin inte många gånger vill kännas vid detta. Eller, så spelar dom på att det inte är något socker i produkten. Men, i själva verket är det bara en annan typ av socker. Det kan ockå vara en tillsats som är mycket sötare, så att man behöver bara tillsätta en liten mängd, men tyvärr med samma verkan på beroende etc.
Sveriges Radios inslag om sockrets påverkan
Sveriges Radio har haft flera inslag om socker. Här är några exempel:
- Länk till Sockrade pengar
- Länk till Det globala sockerkriget.
Lästips
Jag har läst en hel del böcker om ämnet, socker. Du kan läsa om dom böckerna här på energirikare. Nedanför hittar du en länk som tar dig till en sida där jag samlat alla böcker om hälsa. Gå gärna in där och se om något verkar intressant för dig. Länk Böcker om hälsa. När det gäller socker finns det beskrivet i främst i böckerna, Vägra följa John, Sockerbomben 3.0, Hälsoklok, Food Pharmacy och Hapy food.
Summering av socker
Du får bedömma själv vad du skall lyssna på och hur du tolkar all information om socker. Men, jag hoppas att du förstått att socker i maten och drycken du får i dig inte är hälsosam om den sker i för hög grad, vilket tyvärr ofta är fallet för många personer.
Jag tror att om man slutar med att äta (godis, kakor, marmelader, rent raffinerat socker) och slutar att dricka sötade drycker (som saft, kolsyrade läskedrycker, viss jos) så har man kommit långt. Alltså en kost som har tillsatt socker, är inte något som man skall äta. I alla fall inte i så stor grad.
er#5