Fermenterade grönsaker

Fermentera höstens rotfrukter

Det är alltid bra att ha hemma något nyttigt och gott, som är enkelt att förbereda. Prova därför att göra fermeterade rotfrukter. Det är en blandning av olika rotrukter som är saftigt och kan ätas till middagen som salladstrillbehör. Eller, varför inte som pålägg på smörgåsen. Fermetering är väldigt poppulärt sätt att lagra mat på idag. Det är också nyttigt med de goda bakterier som skapas vid tillagningen.

Lär dig genom att titta på videon eller läs receptet nedan. 

Det är snabbt och enkelt att göra fermeterade rotfrukter. 

 

 

Vill du läsa hur man gör istället, då hittar du receptet nedan. 

Kör igång nu. 

 

Receptet till fermenterade grönsaker

Råvarorna som ingår

👌  1 Vitkol

👌  6 st Morötter, gärna olika färg. Använd inte tumlade

👌  1/2 Kolrot

👌  10 cm Purjolök, bara den vita delen

👌 1 äpple

👌 3 tsk Salt

👌  2-3 msk Senapsfrö

 

FÖLJ ENKELT STEGEN FÖR ATT SKAPA BLANDNINGEN.

1.

Riv ned alla rotfrukterna i en rymlig bunke. Riv hälften med den grova sidan och hälften med den fina sidan på rivjärnet. Så att du får en blandning av textrur. Spara ett par blad av kolroten till senare. Skär purjolöken i fina strimlor

Tillsätt saltet och Senapsfröna.

 

2.

Massera blandningen, så att dom usöndrar vätska. Masssera allt med händerna, eftersom allt skall mosas och blandas väl.

 

3.

Lägg över hela blandningen i en glasbehållare, med slutande lock.

Skär och lägg ett vitkolslock på toppen.

Fyll en påse med vatten överst.

Tillslut locket. Lås fast locket. Det kommer bli tryck på locket.

 

4.

Lägg en handduk över burken.

Ställ undan bruken under en handduk i ca 2 veckor. Inte i solljus. Ha en tallrik under, för det kommer pressas ut en del vatten på grund av fermiteringen.

 

5.

Efter 2 veckor ställer du in den i kylskåpet ett dygn. Sedan är det bara att börja äta på din egengjorda blandning av fermeterade rotfrukter.

 

Tips

Man kan äta den fermeterade kolen till mycket olika saker. Exempelvis till middagen eller på smörgåsen.

Blandningen håller länge. I alla fall någon månad eller två. Det är viktigt att hålla hyginen väl, så den håller länge. Omfördela gärna en del av blandningen till en burk som du använder dagligen. Så, kan du spara en burk på lager, som inte exponeras för daglig värme och bakterier.

Lycka till. 

 

Är du intresserad av att få uppdateringar av mina inlägg. anmäl dig till mitt inspirationsbrev, för att få besked när något händer, av vikt. Det går bra att anmäla sig på högerkanten av denna sidan.

 

er#7

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait